Vill du boka tid eller
har du en fundering?
Ring oss på 060-17 25 35


Viktigt med bra däck på släpvagnen


 Ur säkerhetssynpunkt bör däck som ger bäst grepp monteras på släpvagnens alla axlar. Måste man välja ska åtminstone däck på de bakersta axlarna ha däck med bra grepp. Detta stabiliserar körningen på halt väglag och minskar släpets pendelrörelse, framgår av en ny undersökning som Nokian Tyres tillsammans med Tekniska högskolan i Helsingfors har gjort.

Undersökningen visar att på halt väglag upprepas släpets rörelser kraftigare än dragbilens, eftersom rörelserna i sidled ökar beroende av hastighet. Släpets rörelser är vanligtvis 1,5-2,5 gånger kraftigare än dragbilens och därför kan släpvagnen börja sladda utan förvarning.
 
– Vi har tillsammans med billaboratorium vid Tekniska högskolan i Helsingfors undersökt på vilket sätt däckval på lastbil med släp påverkar körstabiliteten på halt väglag. Det har närmast varit en självklarhet att dragbilen ska ha bra däck, men inte lika självklart när det gäller släpvagnens däck, säger Teppo Siltanen, produktchef på Nokian Tyres affärsenhet Truck Tyres.

De nya forskningsresultaten har lett till att Nokian Tyres har ändrat sina däckrekommendationer. Endast däck med bra grepp ska monteras på släpvagnens bakersta axel. Dessa däck kan också vara vinterdäck. Minimirekommendation är att alla däck ska ha ett mönsterdjup på minst fem millimeter och ska ha M+S märkning, vilket innebär att däcket kan användas året om.

Rätt däckval och regelbundna kontroller av lufttryck minskar avsevärt olycksrisken och reducerar kostnaderna för däck och bränsle. Redan tio procents skillnad i greppet mellan däcken påverkar stabiliteten negativt. Undersökningar visar att det inte alls är ovanligt med 50 procents skillnad i sidogreppet mellan däcken på samma fordon.

Nokian Tyres deltar aktivt i arbetet som har som syfte att öka säkerheten för den tunga trafiken och minska dess miljöpåverkningar. Särskilt undersöks hur däckval kan påverka trafiksäkerheten.

Aktuellt

11/18/2009
Klimatförändringen ställer helt nya krav på vinterdäck. Däcken ska ge säkert gre...
11/18/2009
Nokian Hakkapeliitta Truck F styr dit föraren vill Nokian Hakkapeliitta lastbils...
11/18/2009
 Ur säkerhetssynpunkt bör däck som ger bäst grepp monteras på släpvagnens a...
Page-part not found : PagePostNews